برنج کشت اول بهتر است یا کشت دوم؟
آنچه در این مقاله میخوانید...
برنج کشت اول و برنج کشت دوم چیست؟تفاوت برنج کشت اول و کشت دومویژگی های برنج کشت دومبا شروع فصل کشاورزی در کشور در فروردین ماه هرسال، کشاورزان برای کشت برنج ایرانی آغاز به کار میکنند و این عملیات تا اواسط تابستان ادامه دارد. در برخی از نقاط کشور پس از برداشت برنج کشت اول، در مردادماه، کشاورزان بار دیگر اقدام به کشت برنج میکنند که اصطلاحا به آن کشت دوم میگویند که به مرحله دوم از کشت برنج پس از برداشت برنج کشت اول گفته میشود.
برنج کشت اول و برنج کشت دوم چیست؟
کشت برنج در هر سال زراعی در فروردین ماه آغاز شده و با آماده سازی خزانه و پرورش بذر برنج در شالیزار همراه میباشد. با شروع فصل نشاکاری در اواسط فصل بهار مرحله اول کشت برنج آغاز میشود که تا برداشت آن در مرداد ماه به طول می انجامد. معمولا از بذر برنج های زودرس همچون بذر برنج طارم، بذر بینام و… استفاده میشود تا برنج کشت اول در اواسط تابستان برداشت شود. و کشاورزان بتوانند بلافاصله برنج کشت دوم را کشت کنند.
در تیرماه و کشاورزان بذر برنج زودرس را پرورش داده و به طوری این زمانبندی را مدیریت میکنند تا بلافاصله پس از برداشت برنج کشت اول، بذر برنج کشت دوم را در شالیزار کشت کنند. مرحله کشت تا رسیدن برنج کشت دوم تا آبان ماه به طول می انجامد و این امر سبب میشود تا برنج کشت دوم در شرایطی کاملا متفاوت با برنج های کشت اول رشد نماید.
برنج کشت اول غالبا با مقاومت بالاتر و مرغوب تر میباشد و همچنین بهره برداری کشت اول نسبت به کشت دوم آسان تر و بیشتر میباشد. چرا که برنج در شرایط بهتر و آسانتری رشد میکند و از طرفی زمین کشاورزی در کشت اول بهره بالاتری دارد.
تفاوت برنج کشت اول و کشت دوم
برای اینکه به تفاوت های برنج کشت اول و دوم بپردازیم؛ بهتر است با تفاوت در زمان کشت این دو برنج آغاز کنیم. با توجه به اینکه برنج کشت دوم در تابستان کشت میشود پس در مراحل رشد اولیه تا زمان رسیدن در معرض گرمای بیشتری میباشد از طریفی از خنکی هوای پاییز و باران های پاییزی نیز بهره مند میگردد. این عوامل سبب میشود تا این برنج از عطر و طعم بسیار ویژه ای نسبت به برنج کشت اول برخوردار شود.برنج کشت دوم تا به مرحله رشد کامل برسد، در معرض آفتاب بیشتری قرار دارد و از نعمت باران پاییزی نیز برخوردار میشود. همین موضوع موجب میشود تا برنج برداشت دوم ایرانی عطر و طعم بیشتری نسبت به برنج کشت اول داشته باشد.
با توجه به شرایط ویژه برای کشت دوم برنج همه مناطق شمال کشور امکان کشت دوم برنج را ندارند. برنج کشت دوم نسبت به برنج کشت اول مراحل آبیاری بیشتری احتیاج دارد از این رو باید نسبت به آب رسانی به شالیزار توجه ویژه ای نمود.
در استان مازندران به خصوص مناطق غربی این استان از جمله شهرهای فریدونکنار، آمل، بابل و جویبار کشت دوم برنج طارم و برنج کشت دوم امراللهی و بینام به صورت عمده انجام میشود از این رو این مناطق مناسب ترین شرایط برای کشت دوم را دارند.
برای کشت دوم باید از نمونه بذر های زودرس و مقاوم نسبت به سرما استفاده نمود چرا که فصل برداشت این برنج در اواسط پاییز میباشد. گفتنی ست که برنج کشت اول طبع سرد و برنج کشت دوم طبع گرمتری دارد.
ویژگی های برنج کشت دوم
- معمولا عطر و طعم برنج کشت دوم از برنج کشت اول بیشتر است و برنج کشت دوم از نظر ری و پخت مرغوب تر است.
- بهره برداری برنج کشت دوم از برنج کشت اول سخت تر است و از این رو قیمت بالاتری نسبت به برنج های کشت اول دارد.
- از آنجایی که برنج برداشت دوم در معرض آفتاب مستقیم قرار میگیرد، پخت آن آسانتر است و به خوبی ری میکند.
- در برنج کشت دوم معمولا از سم پاشی بیشتری استفاده میشود،چرا که با سرد شدن هوا در اوایل پاییز برنج در معرض خطر آفت زدگی قرار میگیرد.
- برای حاصلخیز شدن خاکی که برنج کشت دوم در آن کاشت میشود، از کود شیمیایی بیشتری استفاده میشود تا سطح باروری شالیزار افزایش بیابد.
- فرق برنج کشت اول دوم در کیفیت دو برنج نیز مشهود است، برنج کشت دوم معمولا دانههای شکسته کمتری دارد و سود مالی بیشتری به کشاورز میدهد.
- جنس و نوع بذر برنج برداشت اول و دوم با هم متفاوت است و برنج کاشت اول و دوم در زمین و شرایط آب و هوایی مختلفی رشد میکنند. معمولا برای برنج کشت دوم از بذر های بینام و امراللهی استفاده میشود زیرا این گونههای برنج معمولا زودرستر و مقاومتر هستند.
در نهایت با توجه به سلیقه ی مصرف کنندگان نمیتوان به صورت قطعی بیان کرد که کدام برنج پرطرفدارتر است در نهایت هر دو برنج از بهترین برنج های ایرانی میباشند. بهتر است یکبار هم که شده این دو برنج را طبخ کرده و عطرو طعم دلچسب این دو برنج بهره مند شوید.
کسی که تخصصی درامرکشت برنج ندارد چه گونه میتواند برنج کشت اول ودوم راتشخیص دهد وچگونه میتواند تشخیص دهد کدوم نوع برنج واقعا بهتراست و مشتری بیشتری دربازاردارد؟
مشتری ها معمولا به دنبال برنجی هستند که ازنظر قیمت و کیفیت درسطح معمولی باشد غافل ازاین که برنج های باکیفیتی که کمی قیمت بیشتری دارند خوش عطرتر و خوش طعم تر هستند.