افزایش قیمت نجومی برنج طارم ۱۴۰۰
آنچه در این مقاله میخوانید...
قیمت برنج بر اساس عرضه و تقاضاتعیین قیمت اولیه برنج طارم ۱۴۰۰چرا برنج طارم ۱۴۰۰ گران شد؟در اینجا با جزییات به بررسی دلایل گرانی و افزایش قیمت نجومی برنج طارم مازندران در سال ۱۴۰۰ می پردازیم. آیا باز هم دلالان و انبارداران عامل اصلی گرانی برنج طارم در ماه های اخیر هستند؟
قیمت برنج بر اساس عرضه و تقاضا
طبق علم اقتصاد بدیهی است که قیمت هر محصولی بر اساس عرضه و تقاضای آن محصول شکل می گیرد. قیمت برنج ایرانی از این قاعده مثتثنی نیست.
در فصول برداشت برنج ایرانی در شمال کشور معمولا شاهد کاهش قیمت می باشیم زیرا در این مقطع برنج ایرانی در بازار به وفور پیدا می شود. با گذشت زمان و با نزدیک شدن به پایان سال موجودی برنج در بازارها کاهش یافته و معمولا قیمت برنج ایرانی افزایش پیدا می کند.
میزان تقاضای هر نوع برنج ایرانی بستگی به کیفیت آن برنج دارد. مثلا تقاضای برنج طارم همیشه نسبتا بالاست زیرا کیفیت برنج طارم در عطر و پخت عالی است.
یکی دیگر از پارامترهای بسیار مهم بر روی قیمت برنج در واقع ماندگاری برنج بعد از پخت است. به عنوان مثال ماندگاری برنج شیرودی بعد از پخت خوب نیست یعنی بعد از پخت بعد از مدت زمان کم برنج خشک می شود و خوراک و طعم خوب خود را از دست می دهد.
برنج طارم مازندران در سال ۱۴۰۰ و در سال های قبل و حتی در سال های اینده ثابت کرده است که کیفیت بسیار بالایی دارد. به همین خاطر هر ساله به میزان مشتریان و خریداران عمده و خرده برنج طارم مازندران اضافه می گردد.
تعیین قیمت اولیه برنج طارم ۱۴۰۰
به صورت کلی میزان عرضه و تقاضای برنج طارم بر روی قیمت طارم موثر است ولی به صورت جزیی چه عواملی تعیین کننده قیمت اولیه برنج طارم مازندران در سال ۱۴۰۰ هستند؟
با افزایش نرخ تورم و افزایش هزینه های اولیه کشاورزی در تولید برنج طارم این دو عامل بیشترین تاثیر را در تعیین قیمت برنج طارم ۱۴۰۰ داشتند. اگر بخواهیم به صورت تفضیلی عوامل تعیین کننده قیمت برنج طارم ۱۴۰۰ مازندران را بررسی کنیم به لیست زیر دست می یابیم:
- نرخ تورم سال ۱۳۹۹ و ۱۴۰۰
- قیمت بذر طارم برای نشاکاری
- هزینه های اماده سازی اولیه زمین کشاورزی
- هزینه کارگری
- هزینه کود و سم
- هزینه تبدیل شالی به برنج سفید
در فروردین که زمان شروع کشاورزی و شالیکاری برنج می باشد زمین کشاورزی باید به کمک ادوات کشاورزی و نیروی انسانی اماده شود. از این مقطع هزینه های اولیه برنجکاری رقم می خورد تا در نهایت در مرداد قیمت نهایی برنج تعیین گردد.
چرا برنج طارم ۱۴۰۰ گران شد؟
در سال های اخیر همواره شاهد افزایش قیمت برنج ایرانی طارم بودیم. ولی افزایش قیمت برنج در سال ۱۴۰۰ شدت گرفت. بطوری که اما به چه دلایلی؟
افزایش قیمت برنج طارم همواره به ضرر مصرف کننده تمام می شود. این مورد باعث شده تا فروش برنج طارم کمتر شده و برنج ایرانی از سر سفره مردم ایرانی کمرنگ تر شود.
در سال ۱۳۹۸ قیمت شالی طارم در فصل برداشت معادل کیلویی ۷۵۰۰ تومان و قیمت برنج طارم درجه یک معادل ۲۰ هزار تومان بوده است. سال بعد در سال ۱۳۹۹ قیمت شالی طارم به ۱۱۰۰۰ تومان و قیمت برنج طارم درجه یک به ۲۵ هزار تومان رسید.
این افزایش قیمت برنج امروز نسبت به فردا باعث نارضایتی مردم شده است تا اینکه در سال ۱۴۰۰ قیمت شالی و برنج طارم درجه یک به ترتیب به ۱۶۵۰۰ تومان و ۳۵ هزار تومان رسیده بود.
آمار فوق نشان می دهد که قیمت برنج طارم در سال ۱۳۹۹ به میزان ۲۵ درصد و در سال ۱۴۰۰ به میزان ۴۰ درصد افزایش یافت.
افزایش قیمت برنج داخلی منجر به کاهش شدید قدرت خرید مردم شد. دلایل گرانی برنج طارم مازندران در سال ۱۴۰۰ به شرح زیر است:
۱٫ مشکل کم آبی باعث شد تا میزان برنج کشت شده طارم در مازندران کاهش یابد.
۲٫ تمایل شالیکاران به کشت برنج های پرمحصول به منظور افزایش درامد منجر به کاهش اراضی سطح کشت طارم شده است.
۳٫ از بین رفتن برنج های پرمحصول در گلستان باعث شد تا تقاضای برنج طارم در مازندران افزایش یابد و نرخ موجودی برنج طارم در انبارها و کارخانه ها کاهش یابد.
۴٫ انبار زدن برنج طارم و دپو کردن آن توسط شرکت ها و تاجران بزرگ